torsdag 2. desember 2010

OBS Viktig info om kjøl/fryseskap til hytte !Dessverre har vi da fått oppleve at vårt nye kjøl/fryseskap fra Electrolux har sluttet å fungere pga. at innetemperaturen på hytta er kommet under 16 grader og dermed stopper kombiskapet!!! Utrolig kjipt, og i dag har vi vært på Lefdal og tatt opp problemet med fryseren som er full av masse god heimelaga mat (hjortekjøtt, sjølplukka bær, heimelaga syltetøy, eget bakverk etc etc) som nå har vært tint 2 ganger...

Problemet var kjent for noen av de ansatte, og sånn var det bare...
Fant denne artikkelen skrevet av Expert Geilo, som i det minste har offentliggjort dette på hjemmesiden sin for å gi oss en advarsel ! Dette skulle vi ønske at også Lefdal hadde fortalt oss når vi bestilte hvitevarer hos de som vi sa skulle stå på ei hytte !!

Noen andre som har fått dette problemet og hva har du/dere gjort ???

Kjøleskap på hytta?
By
Knut Vestrum– 08/10/2010Posted in: Generelle nyheter, Kjøpstips

Dersom du skal ha kjøle-/fryseskap på hytta er det noen viktige ting å tenke gjennom.
OmgivelsestemperaturI kjøle- og fryseskap ble det før i tiden brukt KFK (klorflurkarbon) som kjøleveske. Da det på 80-tallet ble oppdaget at KFK fungerte nedbrytende på ozonlaget ble denne kjølevæsken forbudt og byttet ut (Norge kuttet importen av KFK i 1995). Problemstillingen dette medførte i forhold til kjøle-og frysekap var at skapene ikke lenger tålte like lave omgivelsestemperaturer som før.Mens de gamle skapene med KFK som kjølevæske fungerte i meget lav omgivelsestemperatur, vil ikke “nye” skap fungere i lavere omgivelsestemperatur enn 10 eller 16 grader, avhengig av modell. Dette er på grunn av at kjølevæska blir tyktflytende og seig ved lave temperaturer, noe som medfører stor slitasje og belastning på kompressoren, som igjen fører til en drastisk forkortet levetid på skapet.

Skal du ha kjøle-/fryseskap på hytta er det derfor viktig å tenke gjennom hvor skapet skal plasseres og hvilken temperatur rommet vil ligge på i vinterhalvåret. Dersom skapet har klimaklasse SN vil det fungere ned mot 10 grader, mens de andre behøver 16 grader for å fungere optimalt.Dersom det ikke er mulig/ønskelig å holde en slik temperatur når hytta ikke er i bruk er man nødt til å ta matvarene ut av skapet og slå det av i de periodene hvor man ikke bruker hytta. Når man kommer på hytta igjen må man sørge for at rommet og skapet har oppnådd tilstrekkelig temperatur før man setter det på igjen.
KombiskapNår det gjelder kombiskap er det viktig å merke seg at rimeligere modeller kombiskap med en enkelt kompressor og temperaturføler i kjøledelen ikke vil kunne holde lav nok temperatur i frysedelen dersom kjøledelen ikke er i jevnlig bruk. Årsaken til dette er at termostaten og kompressoren reguleres helt og holdent av temperaturen i kjøledelen. Dersom kjøleskapdøren ikke åpnes jevnlig vil temperaturen holde seg bra i kjøledelen, mens den vil stige i frysedelen uten at termostaten slår inn og kompenserer for dette. Løsningen på dette er enten å sørge for at fryseboksen er tom når man ikke bruker hytta, eller å kjøpe seg en bedre modell.Nyere modeller som koster litt mer har temperaturføler for begge soner og en ventilteknikk som sørger for at kompressoren holder lav temperatur både i kjøle- og frysedelen. Eventuelt kan man også kjøpe et kombiskap med to kompressorer, en for kjøledelen og en for frysedelen.
Dersom du har flere spørsmål i forhold til kjøle-/fryseskap på hytta kan du ta kontakt med oss for veiledning.

16 kommentarer:

 1. Hei

  Takk for nyttig innlegg! Her fikk jeg også noe å tenke på...

  Foreløpig funker vårt skap, og det gjorde det i fjor vinter også, så vi kan bare håpe at det står og går der oppe i fjellet mens jeg skriver dette.

  Er det noen lure tips for å unngå dette tro? - annet enn å kjøpe dyrere skap? De fleste av oss har jo åpne kjøkkenløsninger og om rommet må varmes opp så innebærer det hele stua må holdes varm. Varmekabel på kompressoren? hm... her må det tenkes litt.

  Veldig spennende å høre om ulike erfaringer med dette.

  Toril :)

  SvarSlett
 2. Ja nå ble jammen jeg svett også.
  Ønsker heller ikke å varme opp 40m² stue og kjøkken for at et kjøleskap skal gå.

  Mulig man kan legge inn en slags varmeelement/miniovn under kjøleskapet.
  Det skulle jo holde om kompressoren og kjølemediet holdes varmt... ?

  SvarSlett
 3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 4. Hei Endeli hytte...

  Har fulgt med bloggen din en stund nå, og ventet på oppdatering....Hehe
  Hytta dokkers e blitt ordentlig lekker, både ute- og innendørs.

  Vi står selv på trappene til å bygge hytte, og da er det greit og lese om andres erfaringer, både gode og dårlige.
  Kanskje man kan spare seg for å gå i en felle eller to. Så får man jo også mange gode tips og ideer.

  Problemet med kjøleskapet på vinterstid, har vi også erfart. Det slo seg av noen ganger før vi skjønte at det var temperaturen som var årsaken. Vi trudde det var kjøleskapet som begynte å skrante. Kjedelig med all den gode maten man må kaste...Nå må vi tømme kjøleskapet og slå det av for hver gang, gjennom de kaldeste vintermånedene.

  Ønsker dokker ei riktig god advent.
  Hilsen Hilde

  SvarSlett
 5. Takk for info - dette har vi aldri hørt om før. Vi får følge godt med, håper ikke det gjelder vårt Ikea kjøle/fryseskap ... ikke av den rimeligste sorten. Sist vi var opp hadde min temp inne vært på 3 grader. Det er vel ingen av oss som er interessert i å varme opp hytta til den temperaturen til enhver tid akkurat.

  Lykke til ønskes dere.

  SvarSlett
 6. Hei alle sammen, og takk for gode kommentarer! Vi er fortsatt i villrede om hva vi skal gjøre, da Lefdal faktisk kunne fortelle at denne feilen stort sett gjelder alle leverandører, både dyre og billige kjøl/fryseskap! Har ikke diskutert med Lefdal om de hadde skap med 2 kompressorer etc da vi ikke hadde lest artikkelsen fra Expert når vi var innom der. Så hva gjør man? Pt. så har vi faktisk bestilt nytt kjøleskap (175cm høyt) og vurderer også ett nytt lite fryseskap til å sette opp på vaskemaskina på teknisk rom hvor det er varmekabler og en del varme fra varmtvannstanken og så holde dette rommet over 16 grader!? Ble også anbefalt å få tak i et gammelt fryseskap som har KFK som kjøleveske og da unngå problemet... Mest sannsynlig vil Lefdal ta inn igjen det ubrukelige skapet vårt siden det er helt nytt! Uansett så vil vi risikere at også det nye kjøleskapet vil koble seg ut,og bør vel skrues av i vinterperioden slik som du nevner Hilde, ellers risikerer vi vel å ødelegge det?
  Nei, dette var kjedelig å oppleve, og ble ikke noe bedre av at vi skulle så inderlig ønske at vi var informert om dette når vi kjøpte skapet ! Da hadde vi nok gjort ting annerledes...
  Tror faktisk vi må en tur på Lefdal igjen, evt ringe til Expert Geilo som ser ut til å ha god erfaring? Begynner å få dårlig tid, skal jo feire jul på hytta også. Skal holde dere informert...

  SvarSlett
 7. Hei...
  Vi har erfaring med at kjøleskap fryser.
  Men det er når temp. i hytta beveger seg ned på nullpunktet.
  Vi byttet ut det gamle kjøleskap i sommer til et nytt kjøl/frysskap.
  Vi har innstilt ovn på 7 grader,virker som dette holder.
  Vi har registrert at laveste temp inne på hytta har vært 4+. Ikke noe problemer med kjøl/frys så langt i vinter.
  Har baderom bak kjøkkenvegg der kjøleskap står,
  og der bruker det også å stå på litt varme.

  Nå har det vært sterk kulde på vår hytte på Hemnekjølen i nesten en mnd med temp ned mot 26-.

  Håper at dere ikke får noen flere problemer med kjøleskap.Lite moro å komme på hytta med slike problemer..

  ha en fin dag:-))

  Mvh Wenche

  SvarSlett
 8. Hei på deg å :-)
  Trist å lese det som har skjedd dere, ja det er utrolig dårlig informasjon å få så en må lese "det med små skrift".

  Takk for informasjon. Jeg har sjekket at kjøleskap skal ha en temp. mellom 16-32 gr., så hos meg er lykka bedre enn forstanden da jeg har vannbåren gulvvarme som står på min. 18 gr. når jeg er borte (tenkte det var en billig forsikring da temp svinker voldsomt hos fra + ja ned til -30 gr i fjor).

  Ja det er deilig med lang ferie, men litt arbeid på hytta må gjøres. Er kjempefornøyd med kjøkkenviften (bilder er lagt ut).

  mvh Stein Ove

  SvarSlett
 9. Hei!

  Det finnes to forskjellige kompressortyper og den ene trenger 16 grader eller høyere for å fungere optimalt, mens den andre typen som gjerne finnes i litt dyrere skap med bedre kvalitet trenger 10 grader eller høyere.

  Noen produsenter har derimot skap som de sier skal tåle enda lavere temperatur. Miele f.eks. som jo er kjent for ekstra god kvalitet, sier at deres skap tåler omgivelsestemperatur helt nede i 6 grader.

  Her på Geilo er det ekstremt mange hytter og dette er en problemstilling vi kjenner godt til, og forsøker derfor å informere våre kunder så godt som mulig. Jeg har sett noen innlegg på internett hvor det kan virke som om butikker som ligger på steder hvor det ikke er særlig stort hyttemarked rett og slett ikke kjenner til denne problemstillingen.

  Dersom du fortalte Lefdal at skapet skulle stå på en hytte med begrenset oppvarming om vinteren, så burde de ha gjort deg oppmerksom på dette, men dersom du ikke har fortalt selgeren at det ikke vil være særlig varme på i hytta om vinteren så er det tvilsomt om det finnes reklamasjonsgrunnlag.

  Men dersom det er mulig å la seg gjøre så burde butikken, om de vil yte god service, ta kjøleskapet i innbytte mot et som kanskje tåler lavere temperaturer, mot et lite mellomlegg siden de da helt sikkert må selge skapet du bytter inn til sterkt redusert pris.

  En annen mulighet er å montere en varmekilde i nærheten av kjøleskapets bakvegg, f.eks. en liten "frostvakt" på 300 watt, dette vil hjelpe betraktelig.

  Mvh
  Knut Vestrum, Expert Geilo

  SvarSlett
 10. Hei,og takk for innlegg og gode tips! Det var kjekt at du tok deg tid å skrive til oss, og sikkert mange andre som leser hyttebloggen synes det samme! Vi var så heldige at fryseskapet var i drift igjen sist gang vi besøkte hytta (hadde da satt på mer varme på kjøkkenet), og har nå mest sannsynlig landet på at vi beholder skapet og evt vil prøve tipset ditt med en "frostvakt" siden vi faktisk har litt ekstra plass rundt kjøleskapet ved at vi kan skyve litt på det og montere en liten varmelist nede på veggen.
  Tuuusen takk for hjelpa og ha ei riktig god jul på Geilo !

  SvarSlett
 11. Fikk høre at det finnes et merke som heter Beko som tåler kulde ned til -10 grader. (info hos Elkjøp Lade i Trondheim). Noen som har erfaring med dette merket?

  SvarSlett
 12. Dette må belyses bedre. Står i ferd med å kjøpe nytt kjøleskap til hytta. Fikk beskjed at jeg burde ha et skap som tåler omgivelse temperatur på under 10 grader. Da sier Expert at deres Grundig modell tåler minus 15 grader. Dette nekter Elkjøp på at er sant. Om vinteren er det ikke noe problem da vi har varme på og tempen er over 10 grader konstant. Problemet er om sommeren på fjellet, da varmen i gulvet er slått av. Vi kjenner jo til at det da er angre perioder med under pluss 10. Er det noen eksperter der ute som kan gi et klart svar hva som er riktig eller ikke?

  SvarSlett
 13. Beko har noie de kaller Freezer Guard

  Med Freezer Guard-teknologien fortsetter fryseren å virke selv ved lave temperaturer, ned til -15 °C, og holder matvarene frosne.

  SvarSlett
 14. Siemnes KG36SA70 og KG36SA30, samt Bosh KGS36a10 og KGS36A70 kompiskap skal tåle romtemp ned mot +5. ASKO har og et

  SvarSlett
 15. Vi kan jo snu på flisa, sørge for billige oppvarming av hytta. Det finnes Solcelle varmepumpe som da er gratis i drift og som til enhver tid blåser inn 15 grader varmere luft enn det er ute. Så kan vi styre strømmen/varmen m feks Defa hytta mi (kr 75 for SIM kort i mnd) Flytte kombiskapet til et lite rom og varme opp det tilstrekkelig og/eller kjøpe et kombiskap som tåler ned til +5 grader eller sogar -15 grader som finnes, med da også stiv pris

  SvarSlett
 16. Den riktige betegnelsen ar Solventilator, se faktablad: https://www.sparelys.no/index.php?option=com_virtuemart&Itemid=39&page=shop.product_details&flypage=flypage_ny.tpl&product_id=2166&category_id=114&gclid=EAIaIQobChMIt6qkg5nL2gIVUsayCh1xQgBTEAQYAiABEgJthPD_BwE&vmcchk=1&Itemid=39

  SvarSlett